Aktuelnosti

MANIFESTACIJA "Dani Kube u Novom Sadu" počela je u petak uveče otvaranjem izložbe slika "Sećanje na Če Gevaru" autorke Ljubinke Šibe Fimić u Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada a zatim je nastavljena projekcijom filma „Sećanja na nerazvijenost" (1968) u režiji Tomasa Gutiereza Alea.

Svečanom Otvaranju manifestacije prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Ivan Siler, ambasador Republike Kube u Srbiji Njegova ekselencija gospodin Gustavo Trista del Todo i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

- Prvi put u Novom Sadu održava se manifestacija koja nam na najlepši način, posredstvom izložbe slika, filmova i predavanja, predstavlja kulturu Kube. Ova manifestacija ukazuje na tradicionalno dobre odnose Srbije i Kube, koji se pre svega ogledaju na polju kulture – rekao je Siler.

Otvarajući izložbu, ambasador Kube Gustavo Trista del Todo rekao je da kultura predstavlja dušu naroda i podsetio da se o ovoj saradnji dogovorio pre dva meseca sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.
 

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović,u razgovoru sa kubanskim ambasadorom istakao je da Kubu i Srbiju povezuju duboke i jake spone prijateljstva koje treba negovati, a da je kultura u tom procesu jedna od ključnih karika.

 
Ambasador je rekao da je srećan što je predstavnik svoje zemlje u jednoj izrazito prijateljskoj zemlji kao što je Srbija i pozvao građane da u što većem broju posete sadržaje kubanske kulture koji će u narednih sedam dana biti prezentovani u Kulturnom centru Novog Sada.
 
Manifestacija će trajati do 28. decembra u Kulturnom centru Novog Sada. Pored izložbe slika „Sećanje na Če Gevaru" Novosađani će imati priliku da prisustvuju predavanju Horhea Gonsalesa i da pogledaju kubanske filmove „Sećanja na nerazvijenost", „Hose Marti: Oko kanarinca", „Ilegalci", „Lepotica iz Alhambre", „Stanica Havana", „Igrati sa Margo" i „Slobodna Kuba" koji će biti prikazani u Velikoj sali Kulturnog centra, kao deo programa „Euro-in film" festivala.
 
AUTORKA koja obuhvata 31 sliku „Sećanje na Če Gevaru" Ljubinka Šiba Fimić, rekla je da je, zahvaljujući Kubi, pronašla svoj stvaralački azil.Od 2007. godine do danas ovo je njena peta izložba na ovu temu - dve su otvorene u Havani i ostale su tamo. Nemir boja ovu umetnicu,naime, odveo je do Havane, do porodice Če Gevarinog sina i njegove supruge Aleide.Naša slikarka poseduje albume o životu Če Gevare sa Aleidinom posvetom: „Da je moj suprug živ, ponosio bi se vašim radom, jer vi činite nešto što je i on činio – volite ljude i volite svet."

Search