Izložbe

Vladimir Putin

putin

Ovih dana (Maj 2008.) Ljubinka Šiba Fimić nanovo, pred Vama, razdanjuje svoja raskošna umeća. Ovoputnu izožbu slika namenila je, bez sumnje, najzagonetnijoj, najsvestranijoj i najdalekovidivoj ličnosti 21. veka - Vladimiru Putinu, prvom čoveku Rusije. Uspešan čitač "ljudske duše", Šiba Fimić, na slikama predočava ruskog predsednika "s´ ovostranim i onostranim predznakom".

Putin na izložbi ove javnosti već poznate umetnice, otpočinje misionarski pohod s Biblijom na ruci, simbolom sustašvenost ljudskog bića. potom mu se, najednom, pojavljuje kocka koja još uvek nije bačena...  Zatim ga vidimo kao aktera borilačkih veština, jahača "kroz vreme i prostor", vidimo ga kao nedokučivog mislioca...
Posebno znamenje izloženim slikama daju crkve, koje je zaokružuju, kao potvrda viševekovne pravoslavne duhovnosti. Utisak je nepobitan, za večnost je to zapis, i od srca dar prepoznatljivom čoveku Vaseljene cele - Vladimiru Putinu.

Tanja Kršić, novinar


Zašto Putin?

U mozaiku teške stvarnosti i velike dramatike, neizvesnosti i nepravde, Šiba se suočava sa izazovom koji provocira njenu potrebu za ravnotežom i pravdom, okreće se novom stvaralačkom poduhvatu i koristi svoju prednost slikajući Putina. Ovekovečuje ga na svom platnu pre tri godine, prikazujući ga sa Biblijom u ruci, simbolično ukazujući na njegovu povezanost sa pravoslavljem, duhovnim izvorištem srpskog naroda. Slika sa Putinom i jabukom, metaforički ukazuje na snagu i uspeh njegovih nauma, uiključujući i razumevanje i pomoć tvrdokornom balkanskom narodu, dok kocka u njegovim rukama sa magijskim brojevima 7 i 9 više je od simbolike, više od stava da je ovozemaljski život često samo kockanje.

Za mene se Putin pojavljuje kao značajan simbol svetlosti, preobražen u ljudski lik i energiju, uz moje duboko osećanje da može da zaustavi pad u ljudski ambis, a time i sunovrat srpskog naroda koga pritiskaju oni koji ignorišu značenje  prava i pravde, ljudskog dostojanstva i istine – uverena je Ljubinka Šiba Fimić o čemu svedoče i 17 portreta premijera Putina.

Milanka Ivančajić, novinar

 

Putinu

''Samo odabran sin velikog naroda Rusije može
Za trenutak zaustaviti tok istorije
Da joj zaleči ožiljak u časti,
A našem putu ojača među u spasavanju
Naroda i prostora zemlje Srbije...''

U saradnji sa predstavnicima Ambasade Rusije i doma ruske kulture u Beogradu - Moja želja da kažem hvala dobila je oblik izložbe koju Vam posvećujem i poklanjam.

Ne dirati dugu što krasi nedra
nebu i zvezdama nad Sibirom,
Može se naučiti pesma vetrova i trava
ako hodate ruskim poljima s'mirom.
Sanjaju neki vizuelan san
da sebi dodele stvarnost
I prisvoje prostor
gde u noći boravi dan. Ti opaki nemiri zaustavljaju nam dah,
ne lovite svetlost, ne lomite zrak,
da na planetu ne padne večiti mrak.

Search