Izložbe

Če Gevara - uzdah u vremenu

CheNaziv kolekcije slika "uzdah u vremenu", posvećenih dvojici značajnih ličnosti, Ernestu Če Gevari i Fidel Kastru, koje su snagom svojih revolucionarnih ideja, a jedan i svojim životom, obeležile drugu polovinu dvadesetog veka, mogao bi da nosi i naziv - buđenje energije, jer slike jednog Argentinca i jednog Kubanca, okruženih svojim saborcima, prijateljima, i rodbinom, načešće među razigranim konjima, bujaju koloritom i mirisom latino-američkog podneblja, odišuenergijom i snagom onih koji su celokupnu svoju imovinu, ali i život založili za ostvarenja svog nedosanjanog sveta.

Uzdah u vremenu je i uzdah slikarke Ljubinke Šibe Fimić, koji se oteo iz njene duše, središta njenih sećanja i prisećanja iz mladosti na ovaj dvojac usamljenika ali i žestokih revolucionara, iskuplenje duga prema njima kroz ovekovečenje na slikarskom platnu.

Njene slike su kontraverzne poput života, spuštaju se u dubinu ličnosti, otkrivaju ono manje vidljivo, a istovremeno potvrđuju ono poznato i pozitivno, brišući granicu koja predstavlja ulazak u zaborav.

Milanka Ivančajić, Novinar


Najnedokučiviji i najupamtljiviji deo ovozemaljskog šara, kojim je hodio i hodi najznamemitiji Argentinac ali i Kubanac - Ernesto Če Gevara, sa oreolom na glavi, sudbinskom odrednicom, opečatila je zauvek svojim slikarskim umećem i raskošnom, retko sretljivom dušom - Ljibinka Šiba Fimić, poklonicima "kičice i boja" odavno prepoznatljiva umetnica.

Slike koje možete videti, ovih dana, izvesno , imaju svoje konačno stanište na Kubi. Jednostavno i bespogovorno, tamo pripadaju - karmički.

Tanja Kršić, Novinar

U Santa Klari

Za trenutak bi moglo da zastane vreme,
da uzdah u duši stranicu okrene.

Nagnut u večnost,
ogrnut oblacima i svetlom,
nadgleda panoramu grada.
Tišinom koračamo,
mimohod se stvara,
mi slušamo pesmu "El komandante Če Gevara".

Nadleću nas letovi orlova,
U ritmu pesme kruže,
Spomenik zakoračio u večnost.
Ne znamo španski,
al′ kao da se čuje:
"Kreni, kreni druže...".

Dok topli suton pada,
sa osećanjem tuge
napuštamo poslednju ulicu grada.

Ostaju za nama na večnoj straži
Če Gevara i drugovi
pred nama put
što moju priču rubi,
Santa Klara, jedinstvena na svetu i Kubi!

Search