Izložbe

Dozivanje iz Angole

angola 150

Impuls boja i svetlosti odvode me u daljinu  da je približim dodiru duša, sagledavanju prostora u kome vreme oblikuje  različita postojanja i trajanja.

U ravni mogućeg činimo malo  za ljudsko dobro,  za mir koji nije dostupan na celoj planeti.

I zato, još jedan dar neba  sa mojih dlanova  prenosim  narodu Angole.

Slikarka
Ljubinka Šiba Fimić


Neizbrisiv trag u duši

Ljubinka Šiba Fimić, i ovog puta, ostaje verna svom prepoznatljivom slikarskom umeću, namerna da poklonicima njenog nesvakidašnjeg umetničkog dara sada bar donekle dočara novi kontinent – Afriku. To što je od svih zemalja tajnovitog, nedokučivog  i bezvremeno pulsirajućeg afričkog  područja odabrala baš Angolu, nije ni malo slučajno. Šiba je opčinjena Kubom, njenim narodom i Če Gevarom, a spona izmedju ove dve zemlje jeste trajna i belodana, vezuje ih slobodarski duh tačnije neprestana borba za dostojanstvenim mestom na zemaljskom šaru, koje im bespogovorno pripada..

Gledalac, dok posmatra Šibine slike sagledava svu težinu vremena, onog kroz koje je prolazio jedan dobroćudan, bezazlen ali hrabar narod. Šiba je na njima, na samo sebi svojstven način, ispisala istoriju Angole, lepe i unesrećene zemlje crnog kontinenta, koju vekovima nastanjuju ljudi prepoznatljivi  po savršenom osećaju za boju, veličanstvenom i naprosto očaravajućem koloritu..

Ipak, neizbrisiv trag u duši posetilaca ove životopisne izložbe ostavljaju lica tamnoputih Angolaca, na njima je posebnom bojom zauvek ispisana prošlost, sadašnjost i budućnost.
Kao što je slike sa  svoje prethodne tri izložbe Ljubinka Šiba Fimić darivala narodu Kube, ruskom premijeru Vladimiru Putinu i narodu Kine, ona slike s ove izložbe poklanja narodu Angole. Njena dalekovidost, kao glavna odrednica slikarskog puta kojim se kreće poznata umetnica, posle Angole nagoveštava oslikavanje novih čudesnih prostora.

Tanja Kršić, novinar

Opredeljujući se da slika prema svojim osećanjima, Ljubinka -Šiba Fimić ovoga puta  okrenula se čudesnoj i inspirativnoj Africi, tačnije prizorima iz Angole, darujući narodu   ove zemlje svoje slike. Time je  na simboličan način zaokružila svoj „Bermudski trougao“, u geografskom i slikarskom opusu, koji povezuje  Kubu, Rusiju i Kinu,a sada i jednu afričku zemlju.Svakoj od ovih zemalja poklonila je više pastela i ulja na platnu. Medju slikama koje je  darovala Kubi najviše je  onih  posvećenih legendarnom Če Gevari,  Rusiji – slike  Vladimira Putina i ruskih crkava dok  se Kini okrenula vodjena njenom bogatom tradicijom, kuluturom i misaonom krilaticom da    „mudrost dolazi sa istoka „

Vreme upisano u slikama – mogli bi se nazvati  pasteli Ljubinke Šibe Fimić  posvećene Angoli,  afričkoj pulsirajućoj matici života, a za one, koji je nedovoljno poznaju - klopci za dušu i um. Prizori iz svakodnevnog  života ove   zemlje,  bogata je  inspiracija za  slikarku  u svakom  smislu – duhovnom, sadržajnom, koloritnom... Mada je Angola veoma zanimljiva knjiga istorije, umetnica se nije okrenula   njenoj prošlosti, petovekovnoj dominaciji stranih osvajača a potom  i  dugogodišnjem gradjanskom ratu, osim sa malim izuzecima, slikom robova koji pevaju o svom oslobodjenju.  Tema njenih slika  su prizori iz svakodnevnog života-  porodice u obavljanju poslova u kući  i na polju, žene koje nose decu, na karakterističan način, na  ledjima, žene koje  rade, odlaze na posao, deci  koja se igraju i pred kojima je budućnost...Ono što ju je posebno privuklo a što je prenela i na svoje slike to je snažni  kolorit,  vatromet boja, koja  slikama iz života daju neobičanu snagu.

Za one koji ne poznaju Angolu,  slike  Ljubinke Šibe Fimić su  poseban izazov – da  upoznaju , razumeju i zavole ovu afričku zemlju i njen narod.

Milanka Ivančajić, novinar

Search